Stilte - Ruimte Leegte

'The face of a story is in a reader's mind' Marian Nissink

Over verwondering en rimpels

Ze stapt voorzichtig uit de auto; bloedmooi en lang zwart haar tot op haar billen. In haar handen een bord met daarop gesorteerde kleine gekleurde hapjes; doorzichtig folie er strak overheen. Ze wankelt even op haar enorme hakken, maar herstelt zich. Trekt aan de achterkant even haar rok naar beneden. Nog steeds het bord vastberaden in haar ene hand….

Ik sla dit tafereel gade vanuit mijn raam. Aan de overkant staat ‘De Ark’, een kerk met heuse kerkklok, maar in een modern laagbouw- jasje gestoken. De bar mitswa gaat bijna beginnen, aan het aantal joodse keppeltjes te zien. Verwonderd kijk ik naar het aantal familieleden dat achter elkaar uit de Twingo stapt. Allen een schaal lekkers in de hand.

Een ongewoon moment in de veiligheid van de laatste jaren

Al die tijd schuifelt een stokoud echtpaar langs; kromgetrokken en elkaar ondersteunend. De familie en de oudjes groeten elkaar bij het langs lopen. Dan trekt de hooggehakte schone een stukje folie van het bord en houdt de oudjes de lekkernijen voor. Neem maar, vertelt haar houding. Het echtpaar stopt. Ze kijken elkaar aan en dan terug naar het bord. Ze twijfelen. Een ongewoon moment in de veiligheid van de laatste jaren.

De uitnodigende dame snapt het en komt een stapje dichterbij. Ik zie haar wijzen naar de hapjes. Ze legt uit wat er in de hapjes zit, denk ik. Dan worden de gerimpelde gezichten zacht en er verschijnt een lach. Ze steken een trillende hand uit en pakken een hapje. Zetten het aan hun mond en proeven. Hun houding verraadt verrukking. Ze zetten hun pas voorwaarts, genietend van deze spontane gelukzaligheid. Kijken nog een keer om en zwaaien.

Ik ben ontroerd. Kan de vredelievende kant van de hele wereld niet de angstige kant een zelfgebakken lekkernij voorhouden? Gewoon, alleen maar uit liefde? Zou de angstige dan ontdooien? Omdat hij dat sprankje liefde heeft herkend en dat duizendmaal liever wil voelen dan angst?

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2022 Stilte – Ruimte Leegte

Thema door Anders Norén